New configuration of borders : new division of Europe? : media representation of Slovenia's accession to the Schengen regime - Erjavec, Karmen (Array, 2009)
Sažetak: U članku želimo prikazati kako su slovenski mediji predstavili novi režim slovenskih granica, koji vrijedi od prosinca 2007. Kritična diskurzivna analiza novinarskih članaka, koje su objavili svi vodeći slovenski mediji od početka prosinca 2007. do kraja siječnja 2008., pokazuje da u svim analiziranim medijima nije bilo jedne jedine homogene reprezentacije granice. Utvrdili smo četiri temeljna diskurza: diskurz bezgraničnosti, diskurz željezne zavjese, diskurz schengenske tvrđave i diskurz svakodnevnih problema. Svi su diskurzi fragmentirani i ujedno zanemaruju politički i socijalni kontekst. Posljednji diskurz (diskurz svakodnevnih problema) najčešće se pojavljuje u regionalnim medijima i predstavlja jedini diskurz koji na kritičan način predstavlja nov režim na schengenskoj granici. Elitni slovenski mediji temeljito su promijenili dominantnu reprezentaciju slovenskih granica. Nekadašnju "željeznu granicu" rekonfigurirali su u "bezgraničnost", a nekadašnju "bezgraničnost" u "tvrđavu" i "problematičnu granicu". Ujedno su reproducirali jasnu podjelu: na jednoj su strani Europa / Europljani i Slovenija / Slovenci, a na drugoj su strani regija i ljudi iza južne schengenske granice