O svecima i superherojima : provjera Paulhusova modela socijalne poželjnosti - Galić, Zvonimir (Array, 2009)
Sažetak: Cilj je ovog istraživanja bio ispitati temeljne postavke Paulhusova modela (2002.), prema kojemu se socijalno poželjno odgovaranje može razdvojiti na moralističko i egoističko iskrivljavanje, od kojih oba imaju svjesne i nesvjesne komponente. Model smo provjeravali usporedbom socijalno poželjnog odgovaranja u situaciji iskrenog odgovaranja sa situacijama u kojima je poticano moralističko, odnosno egoističko, iskrivljavanje. U istraživanju je sudjelovalo 669 studenata, koji su u tri nezavisne situacije ispunjavali CIDR upitnik namijenjen mjerenju socijalno poželjnog odgovaranja (Paulhus, 2006.) i jedan pet-faktorski upitnik ličnosti. Razlike na komponentama socijalno poželjnog odgovaranja između tri situacije ispunjavanja upitnika te njihove veze s osobinama ličnosti dale su tek djelomičnu potporu modelu, upućujući na mogućnost razdvajanja moralističkog i egoističkog iskrivljavanja, ali ne i razlikovanja svjesnog od nesvjesnog socijalno poželjnog odgovaranja.