Interdisciplinarni uspjeh prava i ekonomije : ekonomska analiza prava - Barković Bojanić, Ivana (Array, 2009)
Sažetak: Ekonomska analiza prava definira se kao primjena ekonomske teorije i ekonomskih metoda u izučavanju formiranja, strukture, procesa i utjecaja zakona i pravnih institucija. Iako mnogi komentiraju kako je riječ o novoj znanstvenoj disciplini, ili suvremenom intelektualnom pokretu, ekonomska analiza prava seže čak do klasika ekonomske misli Adama Smitha i Davida Hume-a, no pravu afirmaciju doživjela je objavom čuvenog članka Ronalda Coasea (1960) „Problem društvenog troška“, u kojemu raspravlja kako poticaji za smanjivanje štete i raznih negativnosti proizlaze iz dodjele vlasničkih prava. Cilj je ovog rada predstaviti ekonomsku analizu prava kao interdisciplinarni uspjeh dva velika polja – prava i ekonomije, odnosno prikazati na koji način ekonomija pomaže razumijeti pravo na nov način koristeći matematički precizne teorije (npr. teoriju cijena, teoriju igara i sl.) i empirijski čvrste metode (statistiku i ekonometriju) kako bi se analizirali utjecaji cijena, tj. sankcija na ponašanje. U članku su pokazane osnove ekonomske analize prava koje se posebno pozivaju na ugovorno pravo i bilančno pravo