Who has won the science wars? - Polšek, Darko (2009)
Sažetak: Afera Bogdanov u astrofizici vrlo je nalik na Sokalovu aferu u kulturnim studijama. U članku se raspravlja o sličnostima među njima i posebno o zastrašujućim postupcima i metodama kojima su se koristila braća Bogdanov, pa se iz rasprave izvlači zaključak da prirodne znanosti i znanstvenici nisu "izvan domašaja" kritike, da ih bavljenje "visokom znanošću" ne abolira od standardnih znanstvenih (i moralnih) zahtjeva, upravo kao što je to Sokalova afera tvrdila za društvene znanosti. U tome leži i dublja pouka: budući da "visoku znanost" razumije manje stručnjaka (i laika), ona je katkada podložnija "ludim" hipotezama, koje se ne bi tolerirale u običnijim disciplinama. Stoga trebamo rabiti barem "simetrični pristup" u kritici znanstvenih tvrdnji: ni vrsta znanosti ni slava znanstvenika ne smije biti garancija ispravna ponašanja i znanstvene metodologije. U članku se razmatraju razna značenja simetričnosti u znanstvenom pristupu, a rasprava o "povjerenju" i "nepovjerenju" u znanost zaključuje se opisom tzv. "kruga vjerodostojnosti"
Bibliografija: str. 1044-1046
Summary ; Zusammenfassung
Keywords: Znanstvene afere -- Znanstvene rasprave