Testiranje statističkih hipoteza i neke zamke = Statistical hypothesis testing and some pitfalls - Ilakovac, Vesna (Array, 2009)
Analiza podataka za potrebe istraživanja obično teži rabljenju informacija dobivenih iz uzorka ispitanika, kako bi se moglo zaključiti o relevantnoj populaciji. Testiranje statističkih hipoteza je široko rasprostranjena metoda statističkog zaključivanja. Za čitatelja znanstvenih i stručnih časopisa, kao i za istraživača, bitno je da razumije opće koncepte postupka testiranja, kako bi donio ispravnu odluku i stvorio mišljenje o predočenim rezultatima. Ovaj nam članak daje pregled osnovnih koraka općeg postupka testiranja statističkih hipoteza i ističe neke poznate zamke i zablude. Članak obrađuje i pitanja koja se posebno odnose na P vrijednost, određivanje razine značajnosti, dokazivanje nulte hipoteze i problem višestrukog testiranja