Biokemijski biljezi pregradnje kostiju : pregled = Biochemical markers of bone remodeling : review - Čepelak, Ivana; Čvorišćec, Dubravka (2009)
Danas je u upotrebi niz biokemijskih biljega pregradnje kostiju, uključujući biljege izgradnje i razgradnje kostiju. Oni pružaju klinički korisne dokaze normalnih i patoloških procesa, koji odražavaju aktivnosti koštanih stanica u skeletu. Biološki biljezi pregradnje kostiju mogu se koristiti za praćenje učinaka terapije kod bolesnika s nekom od bolesti kostiju te za moguće smanjenje potrebe čestog mjerenja gustoće koštane mase (denzitometrije)
Tekst usporedo na hrv. i engl. jeziku
Bibliografija: 27 jed
Keywords: Pregradnja kostiju -- Biokemijski biljezi -- Alkalna fosfataza -- Osteokalcin -- Propeptidi -- Telopeptidi -- Tartarat-rezistentna kisela fosfataza