Međunarodna razmjena hrvatske kemijske industrije - Buturac, Goran (Array, 2009)
Sažetak: U ovom se radu hrvatska kemijska industrija u međunarodnoj razmjeni analizira primjenom k-means klaster metode. Rad je usmjeren na ulogu i značaj pojedinih proizvodnih grupa u ukupnoj strukturi međunarodne razmjene kemijske industrije. U primjeni k-means klaster metode kao ulazne varijable koriste se: RCA pokazatelj, GL indeks, RUV pokazatelj i udio izvoza pojedinoga kemijskog proizvoda u ukupnom izvozu kemijske industrije. Objekti su proizvodi kemijske industrije na razini četiriju znamenki SMTK. Klaster kemijskih proizvoda u kojemu Hrvatska ima izražene komparativne prednosti ima značajan udio u strukturi izvoza. Istodobno taj klaster sadrži mali broj proizvoda što upućuje na jaku koncentraciju izvoza. S obzirom na vrijednosti RUV pokazatelja, Hrvatska kemijska industrija ostvaruje najveće koristi u međunarodnoj razmjeni antibiotika i lijekova koji sadrže antibiotike. Uz gnojiva, ova dva proizvoda imaju najveći udio u strukturi izvoza. Najveći broj kemijskih proizvoda ima nisku razinu specijalizacije u intra-industrijskoj razmjeni