Interferencije svojstvene kvantitativnim imunokemijskim metodama = Interferences in quantitative immunochemical methods - Dodig, Slavica (Array, 2009)
Antitijelo koje se u imunokemijskim metodama koristi kao reagens otkriva ciljni analit (antigen). Iako je nekovalentna veza između analita i komplementarnog antitijela specifična, moguće su lažno pozitivne ili negativne interferencije. Neke su interferencije slične interferencijama kod kemijskih analiza, a neke su svojstvene samo imunokemijskim analizama. Na interferencije u imunokemijskim metodama treba pomisliti ako se dobije neprihvatljiv rezultat, ako postoji nelinearnost prilikom razrjeđivanja, ako nema podudarnosti s ostalim nalazima, odnosno kliničkim podacima, ako se različitim imunokemijskim metodama dobiju značajno različiti rezultati određivanja istog analita.