Odgovor prolaktina kod bolesnika sa shizofrenijom liječenim haloperidolom, klozapinom, risperidonom i olanzapinom = Prolactin response in patients with schizophrenia treated with haloperidol, clozapine, risperidone and olanzapine - Potkonjak, Jelena (Array, 2009)
Uvod: Cilj ovog istraživanja bio je ispitati odgovor prolaktina (engl. prolactine, PRL) nakon specifične probe s lijekom sulpiridom, koji djeluje na dopaminergične receptore, kao i nakon probe s lijekom klomipraminom, koji djeluje na serotoninske receptore, kod bolesnika sa shizofrenijom liječenim klozapinom, olanzapinom, risperidonom i haloperidolom. Materijali i metode: Ispitivanje je obuhvaćalo muškarce (N = 44) kojima je shizofrenija dijagnosticirana prema dijagnostičkim kriterijima DSMIV. U sklopu neuroendokrine procjene određena je koncentracija PRL nakon probe sa sulpiridom koji djeluje na dopaminergične receptore te nakon probe s klomipraminom, koji djeluje na serotoninske receptore. Rezultati: Srednja bazalna koncentracija PRL znatno se razlikovala među skupinama (P < 0,001). Posthoc Scheffeov test pokazao je postojanje statistički značajne razlike između skupine liječene haloperidolom i ostalih triju skupina (klozapin, olanzapin i risperidon). Nadalje, srednja se vrijednost koncentracije ∆PRL nakon uzimanja sulpirida (P < 0,001) kao i klomipramina (P < 0,001) znatno razlikovala među skupinama bolesnika. Zaključak: Postoji razlika u odgovoru PRL nakon probe sulpiridom koji djeluje na dopaminergične receptore, odnosno klomipraminom koji djeluje na serotoninske receptore, kod bolesnika sa shizofrenijom liječenih klozapinom, olanzapinom, risperidonom i haloperidolom. Ta se razlika u odgovoru u neuroendokrinom modelu pojavljuje vjerojatno zbog zasićenosti neuroprijenosničkog sustava različitim antipsihotičkim lijekovima