Age and gender differences in affect regulationstrategies - Kaliterna Lipovčan, Ljiljana (Array, 2009)
Sažetak: Cilj istraživanja bio je ispitati razlike u prosječnoj upotrebi pojedinih strategija regulacije raspoloženja kod ljudi različite dobi i spola. Na reprezentativnom uzorku hrvatskih građana (N=891) ispitano je sedam strategija koje ljudi obično rabe da bi u svakodnevnom životu regulirali/smanjili svoja negativna raspoloženja. Rezultati su analizirani MANOVA-om, gdje su spol i dobne skupine bile nezavisne varijable a strategije regulacije raspoloženja zavisne. Statistički značajne razlike u upotrebi pojedinih regulacija raspoloženja utvrđene su i za spol i za dob. Žene su češće nego muškarci upotrebljavale strategije izražavanja osjećaja i povlačenja u sebe, što je u skladu s podacima iz literature. Upotreba svih strategija regulacije raspoloženja, osim pasivnog odvlačenja pažnje, značajno se smanjivala s povećanjem godina starosti. Jedini interakcijski efekt utvrđen je za strategiju izražavanja osjećaja, koju su žene u mlađoj i srednjoj dobi upotrebljavale češće nego muškarci, dok se u starijoj dobi upotreba te strategije nije razlikovala između muškaraca i žena