Utjecaj varijacija dobi i spola na stopu glomerularne filtracije izračunate jednadžbom MCQE = Influence of age and gender variations on glomerular filtration rate estimated by the MCQE formula - Lippi, Giuseppe; Tessitore, Nocola; Montagnana, Martina; Bedogna, Valeria; Salvagno, Gian Luca; Targher, Giovanni; Lupo, Antonio; Guidi, Gian Cesare (2009)
Uvod: U kliničkoj se praksi stopa glomerularne filtracije (enq. glomerularfil-tration rate, GFR) rutinski određuje jednadžbom temeljenoj na koncentraciji kreatinina u serumu, razvijenoj i potvrđenoj u okviru studije MDRD (engl. Modification of Dietin Renal Disease Study, MDRD). Međutim, budući da jednadžba podcjenjuje smanjenje GFR, razvijena je jednadžba MCQE (engl. Mayo Clinic Quadratic Equation, MCQE).;;Ispitanici i metode: Svrha ovoga istraživanja bila je analizirati utjecaj varijacije dobi i spola kod određivanja GFR pomoću jednadžbe MCQE. Iz baze podataka našega laboratorijskog informatičkog sustava uzeti su rezultati 16.631 određivanja koncentracije kreatinina u serumu provedenih na uzastopnim ispitanicima.;;Rezultati: Razlika u određivanju GFR između muškaraca i žena bila je statistički značajna kod računanja objema jednadžbama (MDRD i MCQE). Statistički značajne razlike zabilježene su kod svih dobnih skupina u razredima od po deset godina kod računanja jednadžbom MCQE, a kod računanja jednadžbom MDRD samo kod ispitanika starijih od 51 godine. Zabilježena je i statistički značajna razlika u srednjoj vrijednosti GFR određenoj objema jednadžbama između različ itih dobnih skupina u razredima od po deset godina kod oba spola;;Zaključak: Rezultati ove epidemiološke analize potvrđuju da se niti jednadžbom MCQE ne mogu nadomjestiti varijacije dobi i spola
Tekst usporedo na hrv. i engl. jeziku
Bibliografija: 9 jed
Keywords: Glomerularna filtracija -- Kreatinin -- Serum -- Jednadžba MCQE