Analiza građe spermija prema kriterijima SZO i striktnim kriterijima: usporedba dviju metoda i unutarlaboratorijska varijabilnost = Sperm morphology assessment according to WHO and strict criteria: method comparison and intra-laboratory variability - Čipak, Andrea (Array, 2009)
Uvod: Analiza građe spermija jedan je od najvažnijih koraka u procjeni muškog partnera kod neplodnih parova. Međutim, značajne međulaboratorijske i unutarlaboratorijske varijacije mogu uzrokovati poteškoće u tumačenju rezultata, pogrešne dijagnoze te mogu dovesti do zabuna. Stoga je neophodno ove varijacije svesti na najmanju moguću mjeru kako bi se uklonile posljedične greške i osigurala međulaboratorijska i unutarlaboratorijska ponovljivost. Materijali i metode: Uzorci sjemena dobiveni su od 49 uzastopnih muškaraca koji su dolazili u androloški laboratorij radi procjene plodnosti. Usporedili smo dva kriterija za analizu građe spermija: 1) razmaz sjemena pripremljen pomoću boje Giemsa koji smo analizirali prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i 2) razmaz sjemena pripremljen bojom Spermac koji smo analizirali prema striktnim kriterijima. Također smo proveli i unutarlaboratorijsku usporedbu analize građe spermija. Rezultati: Dijagnosticiranje teratozoospermije prema kriterijima SZO i prema striktnim kriterijima bilo je podudarno kod 45 od 49 ispitanika. Mjera sukladnosti među promatranjima bila je slična i kod kriterija SZO i kod striktnih kriterija (kapa = 0,700 za SZO kriterij; kapa = 0,715 za striktni kriterij). Zaključci: Analize građe spermija prema kriterijima SZO i striktnim kriterijima podudaraju se u postavljanju dijagnoze teratozoospermije i može se postići dobra razina sukladnosti među promatrač ima nakon odgovarajućeg osposobljavanja, pažljivog pregleda razmaza i poštivanja klasifikacijskih sustava