Psihološka prilagodba roditelja na dijete s kroničnom bolesti - Martinac Dorčić, Tamara (Array, 2009)
Sažetak: Cilj je ovog istraživanja ispitati razlikuju li se majke i očevi zdrave djece i majke i očevi djece s cerebralnom paralizom u faktorima Wallanderova i Varnijeva (1998.) modela prilagodbe na kroničnu bolest djeteta. U ispitivanje su bile uključene dvije skupine sudionika. Kliničku skupinu činili su roditelji 77 djece predškolske i školske dobi s cerebralnom paralizom (59 bračnih parova te 18 roditelja bez bračnoga partnera). Usporednu skupinu činili su roditelji 108 zdrave djece (90 bračnih parova i 18 roditelja bez bračnoga partnera). Primijenjen je niz mjernih instrumenata kojima su se nastojale obuhvatiti relevantne varijable koje po modelu ulaze u rizične i zaštitne faktore te prilagodbu. Dobiveni rezultati pokazuju da majke djece s cerebralnom paralizom u usporedbi s majkama zdrave djece doživljavaju veći intenzitet stresa u roditeljskoj ulozi (rizičan faktor), imaju izraženiji neuroticizam, percipiraju manju kvalitetu braka i obiteljsku kohezivnost i prilagodljivost, imaju manju dostupnu socijalnu mrežu i veću potrebu za podrškom te u većoj mjeri pribjegavaju suočavanju izbjegavanjem (zaštitni faktori). One pokazuju i izraženije psihičke simptome u usporedbi s majkama zdrave djece (prilagodba). Očevi djece s cerebralnom paralizom u usporedbi s očevima zdrave djece doživljavaju veći intenzitet stresa u roditeljskoj ulozi (rizičan faktor), imaju manje izraženu ekstraverziju i veću potrebu za podrškom (zaštitni faktor) te izraženije psihičke simptome (prilagodba)