Promjene u obrazovnoj strukturi stanovništva Karlovačke županije : (1981.-2001.) - Turk, Ivo (Array, 2009)
Sažetak: Od 1981. do 2001. godine dogodile su se osjetne promjene u obrazovnoj strukturi Karlovačke županije. Vidi se postupno poboljšanje obrazovnih strukturnih značajki stanovništva. Promjene u obrazovnoj strukturi valja promatrati u svjetlu njihove interakcije s ostalim demografskim procesima, posebno procesima depopulacije te demografskoga starenja. Žarište istraživanja ovoga rada usmjereno je na objašnjavanje i razumijevanje promjena obrazovne strukture te utvrđivanje stupnja povezanosti negativnih demografskih procesa i razine obrazovanosti stanovništva. Obrazovanost stanovništva ove županije nalazi se ispod hrvatskoga prosjeka. Promjene u obrazovnoj strukturi valja promatrati s aspekta ukupne gospodarske situacije u Karlovačkoj županiji, jer snažna povezanost demografskih i društveno-gospodarskih procesa posebno dolazi do izražaja u slučaju njezina razmatranja. Dakako, intenzivan utjecaj na demografske i društveno- -gospodarske procese imala su ratna zbivanja na prostoru Karlovačke županije tijekom 1990-ih. Dugotrajno iseljavanje stanovništva poprimilo je još veće razmjere tijekom velikosrpske agresije na promatrani prostor, što je negativno utjecalo na obrazovnu strukturu promatranoga prostora