Odnos prema radu u srpskoj državnoj upravi - Kordić, Ljiljana (Array, 2009)
Sažetak: Svrha ovog rada jest dijagnosticirati odnos prema radu u srpskoj državnoj upravi sa stajališta poslovnih vrijednosnih orijentacija zaposlenika u državnim tijelima, normativnoga sustava vrednovanja rada u državnim tijelima te vrijednosnoga sustava rada postuliranog u srpskoj Strategiji reforme državne uprave. Odnos prema radu promatra se sa stajališta organizacijske kulture. Primijenjene su metode analize sadržaja, prikaza nalaza inozemnih i domaćih istraživanja u sferi odnosa prema radu u državnim administracijama i usporedna funkcionalna analiza nekih elemenata odnosa prema radu u državnim administracijama Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. U zaključku je vrednovan odnos prema radu u državnoj upravi Republike Srbije, pri čemu su vrijednosne premise za vrednovanje izlučene iz Strategije reforme državne uprave. Zaključak je da odnos prema radu u srpskim državnim organima nije u funkciji cilja države da građanima pruži kvalitetnu uslugu. Ovaj se odnos može osjetno poboljšati promjenom organizacijske kulture državnih tijela, pa su sastavljene preporuke u okviru upravljanja ljudskim potencijalima