Omjer izgleda : izračun, uporaba i tumačenje = The odds ratio : calculation, usage, and interpretation - MacHugh, Mary L. (Array, 2009)
Omjer izgleda (engl. odds ratio, OR) je jedan od nekoliko statističkih testova koji postaje sve važniji u kliničkim istraživanjima i donošenju odluka. Budući da je to test veličine uzorka posebno je koristan jer kliničarima nudi jasnu i izravnu informaciju o tome koji pristup liječenju ima najbolje izglede za dobrobit bolesnika. Testovi za ispitivanje statističke značajnosti koji se rabe za omjer vjerojatnosti su Fisherov egzaktni test, hi-kvadrat test omjera vjerojatnosti i Pearsonov hi-kvadrat test. Uobičajeno je da se podaci sastoje od vrijednosti za svaki par uvjeta i ishoda te da su prikazani u obliku tablice. Najčešće se pojavljuje tablica oblika 2×2, iako su moguće i veće tablice. Budući da je jednostavan za izračun, OR = (a × d)/(b × c), OR se može izračunati i ručno na licu mjesta, ako je potrebno odrediti izglede da će nastupiti određeni događaj za bolesnika s rizikom za taj događaj. OR dodatno pomaže zdravstvenim djelatnicima u donošenju odluka o liječenju, budući da nudi jednostavnu informaciju koju i sami bolesnici mogu razumjeti te na taj način sudjelovati u donošenju odluka o liječenju koje će se temeljiti na izgledima o uspješnosti liječenja