Odnos između koncentracije hijaluronske kiseline u serumu i stadija jetrene fibroze kod bolesnika s kroničnim hepatitisom = Relationship between serum hyaluronic acid level and stage of liver fibrosis in patients with chronic hepatitis - Parsian, Hadi (Array, 2009)
Uvod: Biopsija jetre je zlatni standard u procjeni stadija bolesti jetre, no podložna je brojnim komplikacijama. Predlažu se neke neinvazivne metode kao zamjenski biljezi umjesto biopsije jetre. Prikazano je da koncentracije hijaluronske kiseline (engl. hyaluronic acid, HA) rastu sa stadijem težine fibroze jetre. Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi razliku u koncentraciji HA između bolesnika s fibrozom jetre i zdravih ispitanika koji nemaju znakove jetrene bolesti, kao i optimalnu graničnu vrijednost za razlikovanje tih dviju skupina ispitanika u populaciji Irana. Materijali i metode: Serumska koncentracija HA kod bolesnika s kroničnim hepatitisom (N = 62) i kontrolnih ispitanika (N = 20) uspoređena je metodom ELISA, a stadij fibroze određen je prema modificiranom Knodellovu indeksu. Rezultati: Srednja vrijednost koncentracije HA u serumu bolesnika (113,4 ± 59,2 ng/mL) bila je viša od one kod kontrolne skupine (46,0 ± 10,5 ng/mL; P < 0,001). Bolesnici s višim stupnjem i stadijem nekrotičnih oštećenja jetre imali su više koncentracije HA u serumu. Razlike između različitih stadija jetrene fibroze i koncentracije HA u serumu bile su statistički značajne kod svih stadija fibroze u usporedbi s kontrolnom skupinom (P < 0,05). Granična vrijednost koncentracije HA u serumu (59,5 ng/mL) pokazala je dobru osjetljivost (80,3%) i specifičnost (85%). Zaključak: Postoji jaka korelacija između koncentracije HA u serumu i stupnja nekrotičnih oštećenja jetre. Naši rezultati ukazuju na to da je povećanje koncentracija HA u serumu iznad prediktivnevrijednosti povezano sjetrenom fibrozom te se može rabiti kao neinvazivni indeks razlikovanja između bolesnika sjetrenom fibrozom i zdravih ispitanika