Komparacija ekonomsko-socijalne strukture stanovništva u Vukovarsko-srijemskoj i Istarskoj županiji - Mrvica Mađarac, Sandra (Array, 2009)
Sažetak: U ovom se radu analizira ekonomsko-socijalna struktura stanovništva u Vukovarsko-srijemskoj i Istarskoj županiji sa svrhom da se prikaže razlika u gospodarskoj razvijenosti i ekonomsko-socijalnim strukturama stanovništva između pojedinih županija u RH. Iako približnog broja stanovnika, a različite gospodarske razvijenosti, ove dvije županije imaju stanovite sličnosti i razlike u ekonomsko-socijalnoj strukturi stanovništva. Uloga ljudskih resursa u razvoju određenog područja od velike je važnosti. Struktura stanovništva predstavlja posljedicu njegova prirodnog kretanja, ali je i bitan čimbenik koji utječe na ta kretanja. Ekonomsko-socijalna struktura stanovništva formira se pod utjecajem brojnih čimbenika, bioloških, socijalnih, kulturnih, gospodarskih... Da bi se analizirala razlika ekonomsko-socijalne strukture stanovništva ovih dviju županija, provedena je komparacija prema obilježjima: aktivnost, aktivni u privrednim sektorima, djelatnost, zanimanje, glavni izvori sredstava za život, nezaposlenost, pismenost i školska sprema. Uočavanjem posebnosti u ekonomsko-socijalnoj strukturi stanovništva ovih dviju županija donose se zaključci o sadašnjem stanju te o mogućnostima gospodarskog razvoja županija. Demografsko-ekonomska analiza po pojedinim obilježjima provedena je na temelju popisa stanovništva 2001. godine