Tiskane glagoljske liturgijske knjige u fondu knjižnice biskupija senjske i modruške u Senju - Lokmer, Juraj (Array, 2008)
Sažetak: U Senju, biskupskome sjedištu senjske, kasnije senjske i modruške biskupije, nakon preseljenja biskupskoga sjedišta u Rijeku ostaju među mnogim vrijednostima i fondovi knjižnica različitih crkvenih ustanova (kaptola, sjemeništa, odgojnih zavoda i drugih) sačuvani stoljećima i preostali nakon razaranja u II. svjetskome ratu i poratnim okolnostima. Sređivanjem tih fondova krajem sedamdesetih i tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća stvoren je jedinstveni knjižnični fond nazvan "Knjižnica biskupija senjske i modruške". U zbirci Liturgijske knjige nalazi se znatan broj knjiga tiskanih glagoljicom na staroslavenskome jeziku u rasponu od 1631. do 1905., odnosno 1920. U ovome radu daje se povijesni pregled hrvatskih glagoljskih izdanja od godine 1483., pa do 1905., odnosno 1920. s opisom vremena i uvjeta nastanka liturgijskih knjiga i priručnika, izdanja rimske "Sacra Congregatione de Propaganda Fide". U nastavku su opisani u ovoj knjižnici sačuvani primjerci tiskanih glagoljskih liturgijskih knjiga koje su se rabile na području združenih biskupija senjske i modruške i koje su nastale u 17. i 18. st. u tiskari rimske Propagande za potrebe glagoljaša u hrvatskim zemljama, ali i za približavanje Katoličke Crkve pravoslavnim Slavenima na Balkanskom poluotoku, u Vlaškoj, Ukrajini i Rusiji. Zatim su opisani i primjerci izdanja koja je Anton Dragutin Parčić tiskao krajem 19. st. i Josip Vajs početkom 20. st u istoj tiskari, a koja su namijenjena isključivo hrvatskim glagoljašima. I na kraju, daje se i podatak o tiskanju dijelova glagoljskih liturgijskih knjiga na staroslavenskome jeziku u Pragu početkom 20. st., tj. sve do izdanja na latinici Parčićeva misala u redakciji Josipa Vajsa godine 1927