Statistički testovi procjene rizika = Risk reduction statistics - MacHugh, Mary L. (Array, 2009)
Statistički testovi procjene rizika (engl. risk reduction statistics) su skupina statističkih testova koji se sve češće rabe u kliničkoj praksi uslijed sve učestalije primjene praksetemeljene na dokazima u svrhu kliničke njege bolesnika. Njihova se uporaba temelji na spoznaji da se sva liječenja i svi lijekovi prepisuju kako bi se smanjio rizik od neželjenog ishoda kod bolesnika. Niti za jedno se liječenje ne može garantirati da će u potpunosti izliječiti bolesnika. Kao rezultat toga, publikacije, koje objavljuju informacije o najboljim praksama liječenja, sve češće nude logičnu podlogu za donošenje odluka u vezi liječenja u kontekstu smanjenja rizika za pojedinog bolesnika i populaciju bolesnika. Najčešće rabljeni statistički testovi procjene rizika su apsolutno smanjenje rizika (engl. absolute risk reduction, ARR) i relativno smanjenje rizika (engl. relative risk reduction, RRR). Određivanje apsolutnog smanjenja rizika je jednostavan postupak u kojem se od rizika od neželjenog ishoda bez liječenja oduzima rizik od neželjenog ishoda s liječenjem. Test relativnog smanjenja rizika je kompleksniji statistički test koji izračunava smanjenje rizika kod liječenih bolesnika u odnosu na rizik kod neliječenih bolesnika. Oba statistička testa mogu pomoći liječnicima i bolesnicima dovesti u ravnotežu smanjenje rizika od neželjenog ishoda s troškovima i nuspojavama predloženog liječenja