Uloga prolaktina kod raka dojke = The role of prolactin in human breast cancer - Mujagić, Zlata (Array, 2009)
Mnogi su objavljeni podaci o raku dojke i prolaktinu (PRL) proturječni. PRL je prvo bio prepoznat kao hormon koji ima važnu ulogu u inicijaciji i napredovanju raka dojke kod glodavaca i barem djelomično kod ljudi. Ljudske stanice raka dojke u kulturi sintetiziraju biološki aktivni PRL te on djeluje u autokrinoj/ parakrinoj stimulacijskoj petlji (engl. autocrine/paracrine stimulatory loop) unutar tkiva dojke. Aktivnošću tog liganda posreduje izooblik prolaktinskog receptora (receptor prolaktina, PRLR) koji se nalazi na epitelu, odnosno kojeg luči epitel dojke kod ljudi. Kompleks PRL/PRLR se povezuje te aktivira nekoliko signalnih putova koje dijeli s drugim članovima nadskupine receptora citokina. Prijenos signala PRLR započinje s tri tirozin-kinaze, odnosno Jak2, Src i Tec. U nedavno objavljenim podacima upućuje se na funkcionalnu ulogu PRL unutar jezgre gdje on djeluje zajedno s cikloBlinom B kao pobuđivačem transkripcije. Nekoliko epidemioloških istraživanja ukazalo je na moguću funkciju PRL kao čimbenika napredovanja raka dojke kod ljudi. PRL bi mogao biti važan lokalni promotor rasta uključen u patogenezu raka dojke kod žena. Hiperprolaktinemija bi mogla biti pokazateljem napredovanja bolesti i nepovoljne prognoze. U kliničke pristupe kontroliranju bolesti trebalo bi uključiti antagoniste interakcije PRL/PRLR ili signalnu transdukciju povezanu s receptorom PRL