Unapređenje medicinske prakse u Hrvatskoj pomoću Cochrane kolaboracije = Enhancing medical practice in Croatia through The Cochrane Collaboration - Puljak, Livia (Array, 2009)
Hrvatski ogranak Talijanskog Cochrane Centra je osnovan 2008. godine s ciljem promicanja medicine utemeljene na dokazima, Cochrane kolaboracije i Cochrane knjižnice (engl. The Cochrane Library) u Hrvatskoj te da potakne hrvatske zdravstvene djelatnike da postanu autori Cochrane sustavnih preglednih članaka. Od svog osnutka 1993. godine, Cochrane kolaboracija je posvećena pripremanju, održavanju i promicanju sustavnih preglednih članaka u korist kliničke medicinske prakse. Cochrane knjižnica je rezultat međunarodnog nastojanja tisuća dobrovoljaca i malog broja profesionalnog osoblja zaposlenog u Cochrane centrima. Obzirom da je dijagnoza ključna sastavnica zdravstvene skrbi, Cochrane knjižnica je uz sustavne pregledne članke o intervencijama u medicini nedavno počela objavljivati i sustavne pregledne članke o točnosti dijagnostičkih testova. Glavni cilj Hrvatskog ogranka Talijanskog Cochrane centra jest pružiti edukaciju na hrvatskom jeziku te potaknuti interesne skupine u zdravstvu da se aktivnije uključe u korištenje i stvaranje najboljih dokaza koji će koristiti pacijentima i kliničkoj praksi. Ovaj članak pruža pregled strukture i osnovne informacije o Cochrane kolaboraciji, Cochrane knjižnici, pristupu ovom resursu u Hrvatskoj te ciljeve Hrvatskog ogranka Talijanskog Cochrane centra