Model za usporedivost rezultata dobivenih s dva različita biokemijska analizatora u laboratoriju akreditiranom prema normi ISO 15189 = A model for results comparison on two different biochemistry analyzers in laboratory accredited according to the ISO 15189 - Miler, Marijana (Array, 2009)
Uvod: Laboratoriji akreditirani prema normi ISO15189 koji imaju dva ili više različitih analizatora ili postupaka ispitivanja za iste analite, moraju definirati mehanizam kojim osiguravaju usporedivost rezultata. Cilj ovog rada je predstaviti model usporedbe rezultata hitnih biokemijskih pretraga s dva različita tipa automatiziranih analizatora za opće biokemijske pretrage. Materijali i metode: Koncentracije općih biokemijskih hitnih parametara mjerene su u serumu i mokraći na dva automatizirana analizatora: Olympus AU2700 i Olympus AU640 (Olympus, Hamburg, Germany) tijekom 60 dana. Kao referentni analizator služio je Olympus AU2700, a Olympus AU640 bio je pomoćni sustav. Za usporedbu rezultata korišteni su kontrolni uzorci na dvije koncentracijske razine. Rezultati: U razdoblju od 60 dana prosječno odstupanje za sve pretrage bilo je unutar dopuštenih granica. U manje od 2% slučajeva kontrolni uzorci s niskim vrijednostima odstupali su više od dopuštenih granica, dok uzorci viših koncentracija nisu niti jednom odstupali od dopuštenih kriterija. Zaključak: Ovaj model usporedbe rezultata osigurava neprekidnu kvalitetu analitičke faze izdavanja laboratorijskih nalaza te poboljšava ukupnu učinkovitost laboratorija