Savez u Otkrivenju - Hohnjec, Nikola (Array, 2009)
Sažetak: U poduljem članku izlaže se nepoznata i nova tematika saveza iz Knjige Otkrivenja. Nakon uvoda u višestruki sadržaj saveza, ponajprije, egzegetsko teološki obrađuje jedino mjesto o savezu u Knjizi Otkrivenja (11,19). Slijedi obrada eksplicitne formulacije saveza (21,3.7). Osobito je bogat nalaz implicitnih sastavnica saveza: Noin savez (4,3), Isus Krist kao zaklani Jaganjac (Otk 5,6 i dr.), apokaliptička žena (12), saveznička zajednica - grad Jeruzalem i njegovi temelji: patrijarsi i apostoli (21), mesijanska i svećenička vlast (1,5-6; 5,10), saveznička struktura (2 – 3), svjedočenje i saveznički sudovi i kletve (6). Najopsežniji dio obrađuje poruku sadržaja i toponimije novog eshatološkog saveza: novo ime (2,17; 3,12), nova pjesma (5,9-10) i sve novo (21,5-6); zatim dolazi toponimsko poimanje saveza kod tema: novi Jeruzalem (3,12; 21,2), nova zemlja i novo nebo (21,1) i kratki sažetak. Završna misao potvrđuje postojanost novog saveza