Mistika u protestantizmu - Špehar, Milan, svećenik (Array, 2009)
Sažetak: Mistika je za protestantizam stoljećima bila negativan pojam. Značajan razlog tome sigurno je bilo krivo shvaćanje mistike. Koliko god je protestantizam bio protiv mistike, što pokazuju i noviji teolozi na čelu s Karlom Barthom, u njemu nikada nije nestalo mistike i mističnoga iskustva. U članku također donosim glavne teze koje se odnose na spočitavanja upućivana mistici, kako bi se moglo zaključiti što ona jest, a što nije. Stoga spočitavanjima ne prilazim apologetski, niti se s njima sukobljavam; cilj mi je iznijeti i kriva shvaćanja pojma mistike. Kada danas promatramo odnos protestantizma prema mistici, onda nailazimo na nemali broj zagovornika mistike, koji, analizirajući kršćanstvu poznata protestantska imena, žele dokazati da mistika uvijek prati protestantizam. Razvidno je to i iz Lutherova stava prema mistici, koji ide od prihvaćanja do odbacivanja i do traženja nekog ‘blažeg’ mističnog iskustva, odnosno mistike u kojoj će se prije svega vidjeti da je ona dar milosti. Na kraju ostaje zaključak da je kritika mistike od strane protestantizma i danas dobrodošla kršćanskoj mistici, ne kako bi ona nestala, nego kako bi se pročistila