Galileo Galilei : povijest jednog slučaja - Kešina, Ivan (Array, 2009)
Sažetak: U radu se obrađuju uzroci koji su doveli do sukoba između Galilea Galileija i crkvenih institucija u svezi s prihvaćanjem, promoviranjem i naučavanjem kopernikanskoga planetarnog sustava, što je dovelo do dvaju procesâ protiv Galileija (1616. i 1633.), te presude protiv njega. Sve navedeno, kao i štetne posljedice koje su za Crkvu iz toga nastale, poznate su pod nazivom “slučaj Galilei” . U prvom dijelu rada analiziraju se Galileijeva astronomska i fizikalna otkrića koja su ga dovela do toga da prihvati i promovira kopernikanizam. U drugome dijelu analizira se “slučaj Galilei”, tj. tijek procesâ koji su se vodili protiv Galileija, kao i odjeci i posljedice njegove osude. U trećem dijelu riječ je o nastojanjima Crkve oko prevladavanja “slučaja Galilei”, a na tom planu osobito je značajno i važno nastojanje pape Ivana Pavla II., koji je uvijek nanovo pozivao da se preispitaju i “slučaj Galilei” i svi slični “slučajevi” crkvene povijesti, ne toliko zato da bismo sudili prošlosti koliko zato da ne bismo ponavljali slične pogrješke u sadašnjosti te stvarali hipoteku budućnosti. Ivan Pavao II. smatra kako nam razjašnjenja koja su donijela novija povijesna istraživanja dopuštaju da tvrdimo kako taj nesporazum pripada prošlosti