Effects of drug solubility on the release kinetics of water soluble and insoluble drugs from HPMC based matrix formulations - Chakraborty, Santanu (Array, 2009)
Cilj rada bio je praćenje učinka topljivosti na kinetiku oslobađanja vodotopljivog verapamil hidroklorida i netopljivog lijeka aceklofenaka iz matriksnih sustava na bazi hidrofilnog polimera. Matriksni sustavi pripravljeni su izravnom metodom kompresije. Uz ispitivanje uobičajenih fizikalnih svojstava, ispitivana je i dinamika primanja vode, te erozija, SEM i in vitro oslobađanje ljekovite tvari iz tableta