Pravo djeteta na slobodu savjesti i vjeroispovijedi - Hlača, Nenad, pravnik (Array, 2009)
Sažetak: U ovom radu analizirano je pravo djeteta na slobodu savjesti i vjeroispovijedi. U uvodnom dijelu istaknute su neke od posebnosti djece današnjeg vremena. Također je naglašeno da je obitelj temeljna zajednica u kojoj dijete prvotno upoznaje i ostvaruje svoja prava. Predmetno pravo djeteta prikazano je predstavljajući izvore prava koji su danas nužni za njegovo pravno razumijevanje. Ponajprije su analizirane relevantne odredbe međunarodnog prava, osobito Konvencije UN-a o pravima djeteta, Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda s pripadajućim Protokolom br. 1., te dvostrani Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture. Prikazane su također i odredbe hrvatskog zakonodavstva koje pružaju dodatni uvid u način na koji pravni sustav Republike Hrvatske tumači predmetno djetetovo pravo. Utvrđeno je kako se dotično pravo nalazi unutar specifičnog međuodnosa s komplementarnim pravom roditelja na odgoj djeteta u skladu s vlastitim vjerskim ili filozofskim uvjerenjima. Tijekom rada sažeto su prikazana i suvremena teorijska shvaćanja sadržaja djetetovog prava za koja autor nalazi da nisu sasvim odgovarajuća u pogledu odnosa dotičnog prava s navedenim roditeljskim pravom. U radu su izložene i pojedine odrednice pristupa za koji autor drži da se ponajviše približavaju postavljanju optimalnih uvjeta za ostvarenje predmetnog djetetovog prava u cjelini potreba njegove dobrobiti. Naglašeno je također da dotični pristup predstavlja legitimno shvaćanje u odnosu na standard analiziranih pravnih odredaba međunarodnog prava te da prezentno pravno stanje u Republici Hrvatskoj pokazuje bliskost takvom shvaćanju predmetnog prava djet