Determination of relationships between density, amount of glue and mechanical properties of OSB - Hrázský, Jaroslav (Array, 2009)
Sažetak: U radu se analizira utjecaj gustoće ploča i količine ljepila na mehanička svojstva ploča s usmjerenim iverjem – OSB ploča (Oriented Strand Boards). Mehanička svojstva mjerena su na pločama OSB/3, debljine 18 i 15 mm, koje je proizveo priznati proizvođač kompozitnih drvnih materijala u Republici Češkoj. U prvoj fazi eksperimenta proizvedene su ploče različite gustoće, uz približno jednaku količinu ljepila. U drugoj fazi proizvedene su ploče konstantne gustoće i s različitom količinom ljepila. Izmjerena je savojna čvrstoća, modul elastičnosti i vlačna čvrstoća okomito na površinu ploče svih ploča. Dobiveni rezultati uspore|eni su s vrijednostima koje su dane normom ČSN EN 300 za kategoriju ploča OSB/3