Na granici filozofije i teologije : Paul Tillich i pitanje o filozofijskoj teologiji - Tolvajčić, Danijel (Array, 2009)
Sažetak: Paul Tillich je jedan od najznačajnijih filozofa religije i teologa 20. stoljeća. Osobito se ističe njegov pokušaj utemeljenja filozofijske teologije, discipline koja opstoji jedino na »granici filozofije i teologije«. Tema je ovoga članka analiza ideje filozofijske teologije. U prvome se redu nastoji osvijetliti vlastitost filozofijske teologije u odnosu na druge tipove teologiziranja (osobito u odnosu na kerigmatsku teologiju Karla Bartha) kao i u odnosu na klasičnu racionalnu teologiju i njezine dokaze za egzistenciju Boga. Potom se u prilogu tematizira metoda, cilj i zadaća filozofijske teologije. Također se razmatraju i prigovori koje su Tillichu uputili kako teolozi tako i filozofi. Kao temeljni motiv pokazuje se trajna upućenost filozofije na teologiju i teologije na filozofiju. Dvije discipline stoje u odnosu trajne korelacije - filozofija postavlja temeljna egzistencijalna pitanja, a teologija daje odgovore. Iako su u korelaciji, u filozofijskoj teologiji filozofija i teologija nikada ne ulaze u konflikt ili u neprirodnu sintezu, već zajedno pokušavaju odgovoriti na temeljno čovjekovo pitanje: tko sam ja?