Finite volume method for analysis of stress and strain in wood - Horman, Izet (Array, 2009)
Sažetak: U radu je prikazana numerička metoda (metoda konačnih volumena) za analizu naprezanja i deformacija u drvu kao čvrstom tijelu. Metoda polazi od integralnog oblika jednadžbi bilance količine gibanja, topline i mase. Da bi se taj sustav jednadžbi zatvorio, primijenjene su konstitutivne relacije, a zatim su definirani početni i rubni uvjeti. Nakon toga provedeno je diskretiziranje drugog reda točnosti po vremenu i prostoru. Dobiven je sustav nelinearnih, povezanih algebarskih jednadžbi, koji je riješen efikasnom iterativnom metodom. Da bi se demonstrirala mogućnost primjene metode, urađeni su primjeri iz primarne i finalne obrade drva. U prvom su primjeru analizirani naprezanje i deformacije u opterećenoj stolici. Drugi primjer obrađuje sušenje drvenih gredica. Za vrijeme procesa sušenja izračunani su temperatura, koncentracija vlage, deformacije i naprezanja u ortotropnom materijalu, čija su se fizikalna svojstva mijenjala s promjenom temperature i vlažnosti. Treći je primjer proračun temperature, deformacija i naprezanja u drvu tijekom parenja. Materijal je tretiran kao termo-elastoplastičan