Usporedba udjela lomne površine po drvu analizirane računalom i procjenom prema normi ISO 6238 pri ispitivanju kvalitete lijepljenja - Lojen, Alica (Array, 2009)
Sažetak: U radu su prikazani rezultati mjerenja i procjene udjela lomne površine po drvu pri ispitivanju kvalitete lijepljenja dvjema metodama. Prva se metoda bazira na odredbama ISO 6238 norme, prema kojima su procjenu obavljala dva procjenitelja kako bi se pokazala razlika u percepciji. Drugom metodom udio lomne površine po drvu izmjeren je uz pomoć analize digitalne fotografije putem računala. Rezultati pokazuju da mjerenje udjela lomne površine po drvu uz pomoć analize digitalne fotografije ne pokazuje statistički značajnu razliku od normiranog postupka, ali mjerenja putem računala daju pouzdanije i preciznije rezultate