Zavarivanje termički modificirane grabovine - Župčić, Ivica (Array, 2009)
Sažetak: Tehnika rotacijskog zavarivanja primjenjuje se pri zavarivanju moždanika (klina) u podlogu. Tijekom zavarivanja zbiva se kemijsko fizički proces koji nastaje kao posljedica trenja zbog rotacije moždanika i utiskivanja u statičnu podlogu, uz određeni zador. U radu su prikazani rezultati zavarivanja moždanika u podlogu od termički modificirane (grabovine obrađene na temperaturi od 200 °C u trajanju 48 h) i nemodificirane grabovine. U nemodificiranoj je grabovini izvlačna sila (moždanika iz podloge) veća (prosječno 84 %) nego u modificiranoj. To je posljedica manje krtosti i cjepivosti nemodificiranog drva te kraćeg trajanja procesa zavarivanja (utiskivanja moždanika)