Sawmilling in the Czech Republic - Bomba, Jan (Array, 2009)
Sažetak: U radu je predstavljen razvoj pilanarstva na području na kojemu se danas nalazi Republika Češka, i to od vremena pogona vodenim kolom do danas. Rad je utemeljen na objavljenim tekstovima autora koji su se bavili ili se još uvijek bave tom temom. Najčešće upotrebljavani strojevi u vrijeme pogona vodenim kolom bili su jednolisna pila jarmača i, nešto rjeđe, horizontalna pila. Parni se pogon u pilane uvodi u drugoj polovici 19. stoljeća, a električni pogon na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Tijekom 19. stoljeća razvio se novi pilanski stroj: višelisna pila jarmača s metalnim okvirom. Taj je stroj bio dominantan tijekom 20. stoljeća. Godine 1918. ustanovljena je neovisna država Čehoslovačka i pilanarstvo se, kao i druge industrije, razvijalo u novom okruženju. Na taj je razvoj znatno utjecao Drugi svjetski rat, nacionalizacija koja je uslijedila te planska ekonomija. Od 1945. do 1948. godine, tj. u vrijeme nacionalizacije, brojne su pilane zatvorene ili prenamijenjene. Prerada drva nije smatrana važnim sektorom gospodarstva i stoga je reducirana. U usporedbi s brojem pilana i količinom prerađenog drva 1925. godine, u ranim 1950-tim godinama 20. stoljeća zabilježen je pad od 80 % te pad prerade drva od čak 90 % u 1986. godini. No 1989. godine uspostavlja se sloboda poduzetništva i, ponovno, čehoslovačka tradicija. Industrija prerade drva oživljava i počinje restrukturiranje cjelokupnoga industrijskog sektora