Synthesis, anticancer and cytostatic activity of some 6H-indolo[2,3-b]quinoxalines - Karki, Subhas S. (Array, 2009)
Reakcijom 1,5-disupstituiranih 2,3-diokso-2,3-dihidroindola s ortofenilen diaminom sintetizirani su različiti 6-aralkil-9-supstituirani-6H-indolo[2,3-b]kinoksalini. Spojevi 5b, 5d, 5g i 5l pokazali su značajno antitumorsko djelovanje na 59 humanih tumorskih stanica. Svi sintetizirani spojevi ispitani su na citostatsko djelovanje na stanične linije Molt 4/C8 i CEM T-limfocite, te na murin L1210 stanice leukemije. IC50 za spoj 5h je 71 μmol mL-1 na staničnu liniju Molt 4/C8 i 117 μmol mL-1 na CEM, dok su vrijednosti za melfalan 3,2, odnosno 2,5 μmol mL-1. IC50 spoja 7i na stanice L1210 je 7,2 μmol mL-1, dok je za melfalan 2,1 μmol mL-1