The scientific heritage of Zdravko Lorković (1900-1998) - Varga, Zoltan, entomolog (Array, 2009)
Sažetak: Razvoj i evolucija misli u ovom dijelu entomologije usko je povezana sa znanstvenim radom izuzetnih leptirologa kao : O. Staudinger, S. S. Četverikov, B. L. Astaurov, E. B. Ford, H. B. D. Kettlewell, G. de Lattin, E. Suomalainen. K njima se sigurno može pribrojati i znanstveni rad profesora Lorkovića. On je bio poznat po znanstvenom radu na mnogo polja u leptirologiji a posebno: finoj kariološkoj tehnici eksperimentalne hibridizacije kritičnih vrsta, kao pionir citotaksonomije, on je vrlo rano uočio veliku varijabilnost kromosoma, bio je najbolji terenski istraživač balkanskih visokih planina, kreator pojma semispeciesa, kao i eko plohe itd itd. U svom dugom životu ali i dugom znanstvenom radu njegova znanstvena i humana osobnost duboko je fascinirala