An interesting specimen of Leptidea duponcheli (Staudinger, 1871) in the Central Butterfly Collection of the Croatian Natural History Museum in Zagreb - Kučinić, Mladen (Array, 2009)
Sažetak: Pregledom Središnje zbirke danjih leptira Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu utvrđen je jedan primjerak leptira koji je određen kao vrsta Leptidea duponcheli Staud. Budući da ova vrsta nije zabilježena na području Hrvatske, navedeni primjerak koji je prema podacima na etiketi prikupljen na otoku Unije, bio bi prvi nalaz ove vrste u fauni Hrvatske. Nalazi većeg broja novih vrsta danjih leptira u fauni Hrvatske u posljednjih 15-tak godina ukazuju da je moguć nalaz i nekih drugih, manje očekivanih vrsta u našoj fauni, pa tako i vrste L. duponcheli Staud. Ti nalazi mogu se očekivati u mediteranskom području posebice na području otoka i juga Hrvatske (Konavle). Osim toga, promjena klimatskih značajki koja je očita i na prostoru Hrvatske zasigurno će dovesti do promjena i u našoj fauni. Neke će se nove vrste koje šire svoje areale ili su introducirane s tropskih ili subtropskih područja pojaviti i postati sastavni element naše faune. S druge strane, neke koje su elementi hrvatske faune, ako se ne uspiju prilagoditi na novonastale uvjete, gotovo će sigurno nestati s ovog područja. Zbog toga, je u našoj fauni moguć i nalaz vrste L. duponcheli Staud., ali za sada na temelju analiziranog primjerka iz Središnje zbirke danjih leptira Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu nije je moguće brojati kao element faune Hrvatske