Vakonce na braceri - Salamon, Velimir (Array, 2009)
Tekst Komižanina Pavla Centina koji slijedi objavljen je u knjizi Hrvatski dijalektološki zbornik, Zagreb, 1977. No, radi njegova jednostavljenja i lakšega čitanja uklonjeni su naglasci i mnogi dijakritički znakovi bitni za dijalektalni tekst. Međutim, ovdje je taj tekst važan, ne toliko za znanstvenika koliko za projektanta broda, koji se mora potruditi upoznati funkciju svakoga pojedinog elementa broda u raznim uvjetima vjetra i mora. Pritom, shodno staroj latinskoj izreci Omne Rerum Mensura Homo (Čovjek je mjera svih stvari), ali i u skladu s dostupnom suvremenom literaturom, ljudsko se biće, zasad, ne može isključiti iz dijagrama korištenja proizvoda koji, za sada, postoje isključivo stoga da pomognu čovjeku suočiti se sa svijetom i zadovoljiti svoje prave, iskonske potrebe.