Engine working cycle analysis for diagnostic and optimisation purposes - Radica, Gojmir (Array, 2009)
Sažetak: U radu se određuju relevantne značajke motora, te uz obradu indiciranih dijagrama analizira radni proces dizelskog motora. Proračunavaju se bitne značajke radnog procesa, analiziraju dobiveni indicirani dijagrami na motorima tijekom eksploatacije. Iz dobivenih rezultata izvode se zaključci i ocjenjuje se pravilnost odvijanja radnog procesa, te se ukazuje na mogućnost optimiziranja rada motora. Današnji stupanj razvoja suvremenih elektronički upravljanih motora i dijagnostičkih sustava omogućava on-line kontrolu bitnih procesa motora poput ubrizgavanja goriva, ispuha, usisa, podmazivanja, hlađenja i sl.