Numerical determination of volumetric efficiency of high-pressure reciprocating pumps - Šestan, Ante (Array, 2009)
Sažetak: Rezultati eksperimentalnog određivanja radnih značajki visokotlačnih klipnih pumpi promjenjive dobave [3,4] pokazuju da se s povećavanjem vrijednosti tlaka na tlačnoj strani klipne pumpe, kod konstantne duljine hoda klipa, smanjuje dobava pumpe i volumetrička korisnost. Analizom kinematičkih i hidrodinamičkih značajki rada visokotlačne, jednoklipne, jednoradne pumpe, izvedeni su matematički izrazi koji defi niraju teorijsku i stvarnu dobavu. Opisan je sustav za mjerenje i prikazani su primjeri obrađenih rezultata mjerenja. Metodom aproksimacije pomoću Fourierovog reda matematički je opisan eksperimentalni dijagram radnoga tlaka p1=f(t). Pod pretpostavkom da su fi zikalna svojstva fl uida konstantna a geometrijske i kinematIčke značajke pumpe nepromijenjene, vrijednost volumetričke korisnosti defi nirana je kao funkcija tlaka. Prikazani su rezultati proračuna volumetričke korisnosti za seriju pojedinačnih mjerenja H4T25 do H4T250. Rezultati numeričkog određivanja volumetričke korisnosti odstupaju manje od 1% od eksperimentom utvrđenih vrijednosti što potvrđuje opravdanost primijenjene metode za proračun volumetričke korisnosti na temelju eksperimentalnih podataka