Biology, behaviour and functional response of Sphedanolestes variabilis Distant (Insecta: Hemiptera: Reduviidae: Harpactorinae), a potential predator of Lepidopteran pests - Ambrose, Dunston P. (Array, 2009)
Sažetak: Sphedanolestes variabilis Distant odlaže jaja svijetlosmeđe boje pojedinačno ili u skupinama od 5 do 10 jaja. Inkubacijsko razdoblje traje 6,92 ± 0,29 dana. Razvojni stadiji I., II., III., IV. i V. faze nimfe jesu 6,83 ± 0,58, 6,83 ± 0,94, 6,58 ± 1,56, 8,42 ± 2,68 i 8,67 ± 2,23 i 19,67 ± 3,44 dana. Odrasli mužjaci i ženke živjeli su 93,83 ± 13,04 i 102,83 ± 12,69 dana, a omjer spolova bio je 1:1 (muški i ženski). Prema predatorstvu i parenju ta je vrsta u skladu s drugim vrstama iz porodice Readuviidae. Da bi se opisao odnos žrtva-plijen, korišten je model Holling tip II., koji je pokazao pozitivnu korelaciju između gustoće plijena i broja plijena ubijenih od predatora. Omjer napada smanjen je kako je gustoća plijena bila povećana. Negativna korelacija dobivena je između vremena pronalaska plijena i gustoće plijena