Sigurnost opskrbe naftom u hrvatskoj = Oil supply security in Croatia - Karasalihović Sedlar, Daria (2009)
Sažetak: Zbivanja na globalnom energetskom tržištu, porast tržišne nestabilnosti i sve veća uloga geopolitike u opskrbi energijom, kontinuirano utječu na energetsku sigurnost koja predstavlja glavni postulat energetske politike, ali ujedno i kriterij njezine uspješnosti. Osiguranje nesmetane opskrbe naftom i plinom osnovna je zadaća svake nacionalne energetske politike. Mogućnosti i uvjeti dobave primarnih izvora energije, među kojima su nafta i prirodni plin daleko najvažniji energenti s obzirom na njihov udio u potrošnji energije, te s obzirom na njihovu stratešku važnost, predstavljaju temelj za osiguravanje sigurnosti opskrbe naftom i prirodnim plinom u sklopu nacionalne energetike. Sigurnost opskrbe naftom u Hrvatskoj je usmjerena na utvrđivanje kritične energetske infrastrukture sa stajališta energetske sigurnosti, zatim na kreiranje sustava za kontinuirano analiziranje i praćenje sigurnosti opskrbe naftom, reagiranje u slučajevima kritične opskrbe te razradu mjera za sprječavanje i amortizaciju u situacijama ugroženosti energetske sigurnosti
Tekst usporedo na hrv. i engl. jeziku
Bibliografija: 8 jed
Keywords: Opskrba naftom; Hrvatska