Evolucija i princip selekcije u filozofiji Vjekoslava Bajsića - Kešina, Ivan (Array, 2009)
Sažetak: Pojam evolucije, onako kako ga se danas shvaća, ima svoje korijene u misli i djelu Charlesa Darwina (1809. -1882.) koji je svoj model evolucije razložio u djelu O postanku vrsta putem prirodnog odabira... (1859.) Neodarvinizam upotpunjava Darwinovu selekcijsku teoriju evolucije na temelju novih spoznaja znanosti, osobito genetike. U prvom dijelu rada elaboriraju se temeljne postavke Darwinove selekcijske teorije evolucije pomoću dva njezina bitna elementa: stvaranje genetičke varijabilnosti što je posljedica slučajnih promjena na genetičkom materijalu (mutacije, rekombinacije itd.); prirodnog odabira ili selekcije, kao prirodnog izbora između nositelja različito vrijednih nasljednih faktora. U drugom dijelu autor analizira shvaćanje evolucije Vjekoslava Bajsića koji smatra kako u smislu autonomije prirodoslovnih znanosti nema nekog boljeg modela za objašnjenje evolucijskog procesa od spontanih mutacija i prirodne selekcije. U trećem dijelu razlazu se filozofske implikacije evolucionizma prema V. Bajsiću koji kao kršćanski evolucionist nastoji osvijetliti selekcijsku shemu (u nekim njezinim temeljnim obrisima) kao metafizički princip. U tom kontekstu Bajsić smatra da se shema odabira prirodnog materijala može upotrijebiti pri razumijevanju Božjeg stvaralačkog čina u prirodi, a Boga možemo pomišljati kao transcendentalnog selektora. Naime, kao da se iz »ništa« u svakom momentu javljaju kandidati za opstanak. Božje »da« daje im nužan odnos prema Bitku i uvodi ih u oblast opstojnosti, a Božje »ne« »vraća« ih u ništavilo