Analitički proračun osovinskih struja kod motora s homogenim jarmom = Analytical calculation of shaft currents in the motors with homogeneous yoke - Hederić, Željko (Array, 2009)
Sažetak: U literaturi koja se bavi problemom osovinskih struja uglavnom su obrađivane metode dijagnostike motora, koje samo promatraju i analiziraju frekvencije harmonika karakterističnih za osovinske struje. Analitički proračun amplituda tih struja nije dosad obrađivan za motore s homogenim jarmom, a da bi se mogle provesti pravilne mjere zaštite, bitno je odrediti točno parametre koji utječu na te struje. Osovinske struje su bitna komponenta struja koje električki oštećuju ležajeve i obično predstavljaju dominantan doprinos. Osobito je to važno za niskonaponske asinkrone motore, koji su prema podacima IEC-a motori s najvećom ekspanzijom primjene u industriji i za koje je u radu objašnjen analitički proračun osovinskih struja