Zaštitni uređaji i selektivnost u podsustavima istosmjernog razvoda i napajanja = Protection devices and selectivity in DC power distribution sub-systems - Škare, Javor, inženjer elektrotehnike, 1960- (Array, 2009)
Sažetak: Podsustavi istosmjernog razvoda i napajanja bitne su sastavnice elektroenergetskih postrojenja budući da omogućavaju izvršavanje vitalnih funkcija postrojenja u normalnom pogonu i u slučaju nestanka mrežnog napona te stoga trebaju biti pouzdan i siguran izvor napajanja električnom energijom. S obzirom da se način prekidanja istosmjerne struje znatno razlikuje od prekidanja izmjenične struje, važno je da se prilikom projektiranja podsustava istosmjernog razvoda i napajanja u elektroenergetskim postrojenjima vodi briga o njihovoj specifičnosti. Dobrim odabirom zaštitnih uređaja (niskonaponskih rastalnih osigurača i prekidača) i njihovim pravilnim rasporedom po zaštitnim razinama razvoda postiže se selektivnost zaštite. U ovom radu su prezentirani osnovni tipovi zaštitnih uređaja i mogućnost njihove upotrebe u podsustavima istosmjernog razvoda i napajanja te načini postizanja selektivnosti zaštite