Tehnologija hvatanja i spremanja ugljikovog dioksida u elektroenergetskom sektoru : pregled relevantnog stanja = Carbon dioxide capture and storage technologies in the electric power sector : overview of the relevant situation - Loš, Branimir (Array, 2009)
Sažetak: U dolazećih pola stoljeća fosilna goriva će biti ekstenzivno korištena, a emisija CO2 rasti, ukoliko ne bude provedena u djelo nova energetska politika. Postoje brojne opcije kojima se može reducirati emisija CO2 iz energetskih sustava. One uključuju poboljšavanje energetske efikasnosti, prijelaz na obnovljivu i nuklearnu energiju. Međutim, politika temeljena na ovim opcijama će, u najboljem slučaju, samo djelomično riješiti problem. Tehnologije hvatanja, izdvajanja i spremanja ugljikovog dioksida sačinjavaju drugu obećavajući opciju koja može drastično reducirati ove emisije. Zbog tog razloga se hvatanje, izdvajanje, transport i skladištenje ugljikovog dioksida studiraju godinama. Brojni tehnički koncepti se predlažu; često spekulativne naravi – plod apstrakcije, daleko od iskustva i prakse. Mnogi od njih iziskuju vrlo velike istraživačke i razvojne napore prije komercijalizacije. Značajan napredak, napravljen u zadnjih desetak godina, omogućio je da se neka kompleksna tehnološka rješenja nalaze vrlo blizu komercijalne primjene. Ovaj članak omogućava kratak pregled relevantnog stanja tehnologija hvatanja, izdvajanja, transport i skladištenja ugljikovog dioksida koje će možda za dva desetljeća biti u širokoj primjeni u elektroenergetskom sektoru.