Analiza pojave negativne cijene na spot tržištu električne energije EEX = Analysis of the occurence of the negative price on the European energy exchange (EEX) electricity spot market - Mandić, Niko, inženjer elektrotehnike (Array, 2009)
Sažetak: Europska burza energije EEX postala je, uz Nord Pool u nordijskim zemljama, najznačajnija burza energije u kontinentalnoj Europi. Cijene i prilike s EEX-a nerijetko predstavljaju referencu u trgovanju električnom energijom na lokalnim ili regionalnim tržištima europskih zemalja. U radu je prikazana i razmatrana pojava negativne cijene na spot tržištu električne energije na EEX-u krajem prosinca 2008. godine. Negativna cijena, kada je predviđena i dopuštena u strukturi tržišnog modela na burzi energije, odražava situaciju na tržištu u kojoj je ponuda značajno nadmašila potražnju. Premda je postizanje negativne cijene na tržištu električne energije više izuzetak nego pravilo, zanimljivo je sagledati što uzrokuje takve neobične pojave. Od njenog uvođenja na EEX-u negativna tržišna cijena postignuta je tek nekoliko puta, uglavnom u pojedinačnim satima noću kada je potrošnja električne energije u pravilu smanjena. Situacija analizirana u ovom radu zanimljiva je jer je negativna cijena postignuta u razdoblju od nekoliko uzastopnih sati te zbog postignutih iznosa negativne cijene, pa su u radu razmotreni mogući uzroci koji su do toga doveli. Budući da su europski elektroenergetski sustavi dobro povezani, provedena je analiza i u radu je predočeno kako su se razmatrana zbivanja u zapadnoj i središnjoj Europi odrazila na tokove električne energije u hrvatskom elektroenergetskom sustavu i njegovom okruženju