Održavanje nazivnih performansi plinske turbine pri povišenim temperaturama okoliša = Maintaining declared performance in gas turbines during increased ambient temperatures - Begović, Marin (Array, 2009)
Sažetak: Klasični proces plinske turbine karakterizira kompresija zraka iz okoline, koji se u komorama izgaranja zagrijava izgaranjem goriva te tako stvoreni dimni plinovi ekspandiraju u turbini i proizvode mehanički rad. Performanse plinske turbine ovise o svemu što mijenja gustoću i/ili maseni protok zraka na usisu kompresora. Najočitije promjene u performansama plinske turbine su smanjenje snage i povećanje specifične potrošnje goriva s porastom temperature okoliša, pri čemu nastaju značajna odstupanja od vrijednosti garantiranih (i postignutih) pri ISO uvjetima. Hlađenjem zraka na usisu kompresora pri povišenim temperaturama okoliša postiže se povećanje masenog protoka i kompresijskog omjera, te se sprječava smanjenje snage i povećanje specifične potrošnje goriva. Primjenom plinskih turbina u kombikogeneracijskim postrojenjima za proizvodnju električne i toplinske energije, povećanje masenog protoka kroz plinsku turbinu dovodi do povećanja energije koju dimni plinovi odvode na ispuhu turbine, a koja se kod kombi postrojenja u kotlu utilizatoru predaje ciklusu parne turbine. Time je kod kombi postrojenja efekt smanjenja specifične potrošnje goriva još značajniji. U radu je na primjeru turbine GE-PG6101FA prikazana ovisnost o okolišnim klimatskim uvjetima, te način na koji se ta ovisnost može smanjiti ili otkloniti