Određivanje matrice koeficijenata redukcije sustava kabelskih vodova = Determination of the power cables system reduction coefficient matrix - Sarajčev, Petar (Array, 2009)
Sažetak: U radu su prezentirane izvorne teorijske podloge matematičkog modela za određivanje matrice koeficijenata redukcije sustava kabelskih vodova. Riječ je o novom i posve općenitom matematičkom modelu koji može uvažiti proizvoljan broj i raspored sustava jednožilnih kabela složenih u trokutnom snopu. Dotična matrica koeficijenata redukcije uračunava, naime, stvarni (potpuni) elektromagnetski utjecaj koji vlada među pripadnim kabelskim vodovima, u uvjetima nastupa jednopolnoga kratkog spoja. Za matricu koeficijenata redukcije značajno je da njeni elementi ovise isključivo o elektromagnetskim i geometrijskim značajkama samih kabelskih vodova, o njihovom smještaju te o geofizikalnim svojstvima njihove trase, kao i o frekvenciji struja koje teku kabelskim vodovima. Primjena ovdje razvijenog modela omogućava daleko točniji proračun raspodjele struja u sustavu kabelskih vodova nego li je to moguće primjenom pojedinačnih faktora redukcije nazočnih kabelskih vodova. Istodobno, razvijeni model je jednostavan za primjenu i posve općenit. Primjena prezentirane teorije i razvijenog matematičkog modela prikazana je i na primjeru općeg sustava kabelskih vodova nazivnog napona