Applications of seafloor mapping using precise sonars = Primjena mjerenja morskoga dna preciznim dubinomjerima - Fridl, Jerneja (Array, 2009)
Sažetak: Mjerenja morskoga dna jednosnopnim, višesnopnim, geološkim i panoramskim dubinomjerima, koji omogućuju precizno određivanje dubina, strukture dna i tvrđih objekata u sedimentima, mogu biti koristan izvor informacija za pomorski promet i za brojna istraživanja. Ta mjerenja, s rezultatom koji je oblak točaka, omogućuju izradu točnog digitalnog batimetrijskog modela. Nesumnjivo najveća primjena tih mjerenja je određivanje dubina u marinama, pristaništima i plovnim kanalima, naročito na području većih trgovačkih pristaništa. Nije zanemariva ni upotreba mjerenja pri otkrivanju i proučavanju podmorskih arheoloških ostataka, kao što su brodovi, antički molovi ili ostaci amfora. Podaci su korisni i geolozima jer je na osnovi njih moguće odrediti tip morskoga dna, debljinu sedimenata i strukturu stijena ispod sedimenata. S gledišta zaštite okoliša moguće je odrediti i proučavati morska vrela i travnate predjele morskoga dna, koji pružaju utočište životinjskim vrstama. Da bi korisnici imali što lakši pristup podacima, uspostavljamo "podmorski informacijski sustav" s različitim razinama podataka, kako bismo udružili postojeće podatke različitih oblika i sadržaja te ih dopunjavali rezultatima novih istraživanja. Tako uspostavljene baze podataka omogućit će bržu izradu trodimenzionalnih modela morskoga dna, nautičkih karata i raznih drugih tematskih karata